Ineke Braakman verkozen tot EMBO lid (Dutch)

Prof.dr. Ineke Braakman (Scheikunde) en prof.dr. Albert Heck (Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen) zijn verkozen tot lid van EMBO, de Europese ‘Academie’ voor de levenswetenschappen. Lidmaatschap van EMBO is voorbehouden aan wetenschappers in de life sciences met een uitmuntende staat van dienst. Vanwege het 50-jarig bestaan van EMBO werden dit jaar 106 nieuwe leden verkozen uit 17 landen. Slechts vier hiervan komen uit Nederland, waarvan dus twee uit Utrecht.

EMBO is in 1964 opgericht om binnen Europa excellent onderzoek en onderwijs in de Life Sciences te stimuleren. Inmiddels telt de organisatie meer dan 1600 leden, waaronder 66 Nobelprijswinnaars. Albert Heck en Ineke Braakman doen bij allebei onderzoek naar de eiwitten in de cellen van het menselijk lichaam. Eiwitten zijn verantwoordelijk voor al onze levensprocessen en daarmee voor onze gezondheid én ziekte.

Braakman is expert op het gebied van de vouwing van eiwitten tot hun juiste structuur. Als dit vouwproces misgaat, kan dit leiden tot ernstige ziektes zoals Cystic Fibrosis en Alzheimer. Braakman Voor haar onderzoek kreeg zij onlangs de Christina Onderzoek Subsidie van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS).