Ineke Braakman krijgt 50.000 euro voor onderzoek naar taaislijmziekte (Dutch)

Ineke Braakman, hoogleraar Cellulaire eiwitchemie, krijgt van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) de Christina Onderzoek Subsidie 2014. Ze ontvangt 50.000 euro voor onderzoek naar het vouwen van eiwitten. Dit kan bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen taaislijmziekte oftewel cystic fibrosis.

Braakman onderzoekt met haar groep de aanmaak en het transport van eiwitten in cellen. Taaislijmziekte wordt veroorzaakt doordat een bepaald eiwit zich niet goed vouwt en zo zijn functie niet kan uitvoeren. In het winnende onderzoeksproject gaat Braakman bekijken welke vouwingsassistenten helpen bij het opvouwen van eiwitten in de cel. Door deze assistenten te identificeren kunnen nieuwe aangrijpingspunten voor medicijnen worden gevonden die helpen om de oorzaak van taaislijmziekte in de cel aan te pakken.

Christina Onderzoek Subsidie

De NCFS stelt elk jaar de Christina Onderzoek Subsidie ter beschikking. Deze is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot (de behandeling van) cystic fibrosis. Het project van Braakman werd gekozen uit 11 projecten na beoordeling door buitenlandse experts, patiënten en ouders. “Wij zijn enorm blij met deze prijs”, zegt Braakman. “Het is een pluim voor mijn groep maar we zijn er vooral trots op dat ons project door patiënten en ouders op nummer 1 is gezet.”