Eerste practicum in nieuwe Koningsberger Onderwijscentrum (Dutch)

Bachelorstudenten scheikunde en molecular life sciences hadden woensdag 29 april de eer om als eerste de practicumzalen van het nieuwe Victor J. Koningsberger Onderwijscentrum te gebruiken. Het betrof bovendien een dubbele primeur, want ook het betreffende practicum, ‘Protein Stability’, en de bijbehorende cursus ‘Biomolecular Chemistry’ zijn nieuw. “We hebben nu voor het eerst een laboratorium dat echt geschikt is voor een biochemiepracticum. Dat maakt een enorm verschil”, aldus een enthousiaste dr. Stefan Rüdiger, die samen met dr. Eric Huizinga het vak coördineert en het practicum heeft opgezet.

Het was voor de docenten wel even spannend woensdag, een nieuw practicum in een nieuw gebouw. “Pas afgelopen vrijdag mochten we voor het eerst een kijkje nemen in de zalen”, vertelt Rüdiger. “Maar het is heel succesvol verlopen. Aan de ene kant omdat het practicum goed was voorbereid door Danny Schildknegt en andere collega’s van Cellular Protein Chemistry, maar ook omdat de nieuwe practicumzalen super zijn. De layout biedt meer ruimte en als docent heb je in één oogopslag overzicht over de hele zaal. Bovendien is het veel minder lawaaiig. Daardoor kunnen wij de studenten veel effectiever begeleiden. De studenten zijn de hele dag geconcentreerd aan het werk geweest. Het is veel beter dan het in de Piramide was.”

Innovatieve oplossingen

In de nieuwe practicumzalen is een aantal innovatieve oplossingen toegepast. Zo zijn alle leidingen weggewerkt in de vloer en zijn de zuurkasten geïntegreerd in de wand. Hierdoor ogen de zalen overzichtelijk en opgeruimd. Een andere noviteit zijn de beeldschermen voor instructies en presentaties die aan de lange wand hangen.

Energiezuinige afzuiging

Daarnaast is de afzuiging van de zalen en zuurkasten gereguleerd. In de zalen staat de afzuiging standaard op een lagere stand totdat iemand de zaal betreedt. Voor de zuurkasten is de afzuiging afhankelijk van de mate waarin het raam openstaat. Hoe minder het raam openstaat, hoe beperkter de afzuiging. Dat scheelt energie.

Uithangbord

Het Koningsberger Onderwijscentrum telt in totaal zeventien practicumzalen voor de bacherloropleidingen scheikunde, farmacie, biologie, moleculair life sciences, het college of pharmaceutical sciences en biomedische wetenschappen. “Het is een prachtig uithangbord voor het onderwijs an sich en zeker voor het practicumonderwijs”, aldus dr. Eefjan Breukink, onderwijsdirecteur van Scheikunde. “Ik heb alleen nog maar enthousiaste verhalen over het gebouw gehoord.”