“Moleculair eiwitten koken” tijdens Girlsday

Op 11 april was het weer de landelijke Girlsday, waarbij meiden tussen de 10 en 15 jaar op bezoek gaan bij bedrijven en universiteiten om hen te interesseren voor bèta, techniek en ICT. Ook bij de faculteit Bètawetenschappen was er een programma voor een groep meiden, met onder andere workshops bij de ICT afdeling en de glasblazerij.

Bij CPC hadden Margreet Koopman, Tamara Hillenaar en Joseline Houwman een workshop over het “moleculair koken van eiwitten” voorbereid. Bij het koken van eieren, ontvouwen de eiwitten (proteïnes) in het eiwit en eigeel en gaan ze daardoor samenklonteren, het ei wordt hard (gekookt). Hetzelfde proces kun je opwekken door bijvoorbeeld chemicaliën, zoals azijn, alcohol of soda toe te voegen. Of je kunt de eiwitten ontvouwen door ze te bevriezen of heel hard te schudden!

Terwijl eiwit wel “gekookt” wordt door hard te schudden (in dit geval met de mixer), gebeurt er bij eigeel niks vanwege het vet in eigeel.

Na een korte uitleg over eiwitten, mochten de meiden zelf aan de slag met eiwit en eigeel. Geconcentreerd werden er druppels van vloeistoffen toegevoegd en bestudeerd wat de uitwerking ervan was.

Wat is er hier met het eiwit gebeurt?

Al met al een zeer geslaagde workshop!

Zie ook de nieuwsberichten van de DUB en de UU.